Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Έδεσσα - η πόλη των νερών


"το σκαλοπάτι που πατά ο Θεός για να ανέβει στον ουρανό"  Μενέλαος Λουντέμης

    Δε χρειάζεται να πει κανείς τίποτα παραπάνω για να περιγράψει τις ομορφιές της Έδεσσας ... τα είπε όλα μέσα σε μια γραμμή ο μεγάλος Έλληνας λογοτέχνης, Μενέλαος Λουντέμης, ο οποίος πέρασε ένα μέρος της ζωής του εκεί.
    Η Έδεσσα είναι πρωτεύουσα του νομού Πέλλης, μια μικρή πόλη περίπου 20.000 κατοίκων και 3.000 χρόνων ιστορία. Είναι γνωστή κυρίως για τους καταρράκτες της, οι οποίοι είναι οι μεγαλύτεροι και ομορφότεροι των Βαλκανίων. Συνολικά υπάρχουν 11 καταρράκτες, εκ των οποίων οι 2 είναι μεγάλοι, ορατοί και επισκέψιμοι, δημιουργώντας δέος τόσο για τη δύναμη της φύσης όσο και για την καλλιτεχνική της ικανότητα. Οι υπόλοιποι είναι κρυμμένοι πίσω από καταπράσινους "φράχτες" κατά μήκος του βράχου ο οποίος ονομάζεται "φρύδι της Έδεσσας".
 
 
   Η θέα από το "φρύδι" είναι εκπληκτική!!! Φαίνεται όλος ο κάμπος των Γιαννιτσών και εάν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή διακρίνεται ως και η κορυφή του Ολύμπου. Στα ανατολικά φαίνεται το όρος Πάικο και στα δυτικά το όρος Σέλι.
    Εάν ενδιαφέρεστε για σπορ και αθλητισμό οι επιλογές που υπάρχουν θα καλύψουν κάθε γούστο. Ξεκινώντας από το χιονοδρομικό στο όρος Καιμακτσαλάν, ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά σε απόσταση 40-50 λεπτών από την Έδεσσα, ως την αερολέσχη  στο χωριό Παναγίτσα (http://www.edessaglidingclub.gr/), οι επιλογές είναι πάμπολλες, ski, snowboard, ανεμόπτερο, ορειβασία, αναρρίχηση, ιππασία κάτω από τους καταρράκτες, τοξοβολία, κωπηλασία στον ποταμό Λουδία, ιστιοπλοΐα στη λίμνη Βεγορίτιδα. Και μην ξεχάσετε στο τέλος οποιασδήποτε δραστηριότητάς σας, να πάτε στα Λουτρά Πόζαρ για ένα χαλαρωτικό μπάνιο στα ιαματικά νερά.... Σίγουρα θα το απολαύσετε!!!! (http://www.loutrapozar.net/)
      Για αυτούς που προτιμούν τις βόλτες, η πόλη της Έδεσσας και οι γύρω περιοχές θα ανταμείψουν τον επισκέπτη...!!!! Ο συνδυασμός των νερών με το πράσινο και τους ιστορικούς τόπους - μνημεία θα ικανοποιήσουν τις αισθήσεις του. Η συνοικία Βαρόσι, το Κιουπρί, η Αρχαία Έδεσσα, η λίμνη του Άγρα, το μουσείο της Πέλλας, και πολλά ακόμα.
      Φυσικά, δε θα μείνει ανικανοποίητη και η αίσθηση της γεύσης!!! Η Μακεδονική κουζίνα εκμεταλλευόμενη τα προϊόντα της τοπικής παραγωγής καλύπτει και τους πιο απαιτητικούς. Σπεσιαλιτέ της περιοχής το "τσομπλέκι", μοσχαρίσιο κοκκινιστό κρέας στο πήλινο συνοδευόμενο με μελιτζάνα, πιπεριά Φλωρίνης, κολοκυθάκια, πατάτες. Και στο τέλος, για γλυκάκι.... ένα γλυκό του κουταλιού από τα περίφημα κεράσια της περιοχής θα σας αφήσει την πιο γλυκιά γεύση αυτής της φιλόξενης πόλης (http://www.edessacity.gr/tourism/info/edessa3000yearshistory/index.htm).


       Για την διαμονή σας, η δική μου πρόταση είναι σε έναν παραδοσιακό πετρόχτιστο ξενώνα, διακοσμημένο με παραδοσιακά αντικείμενα και με χωριάτικες πίτες για πρωινό.... και πιστέψτε με είναι τόσο απολαυστικό όσο ακούγεται και βρίσκεται μόλις 13χλμ από την Έδεσσα, στο χωριό Καρυδιά. (https://www.facebook.com/groups/155992376577/?fref=ts)
 
by Gialaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου