ΥΛΙΚΆ:
1,5 κιλό κεράσια
1 κιλό ζάχαρη και μια χούφτα (συνταγή από μαμά είναι, αφού δε λέει "με το μάτι" ευχαριστημένη είμαι... :)))
1 νεροπότηρο νερό
1 κουταλάκι κοφτό του γλυκού ξινό
2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη
ΟΔΗΓΊΕΣ:
1)
Κατ΄ αρχάς πρέπει να βγάλετε τα κουκούτσια αφού πρώτα πλύνετε καλά τα
κεράσια. Υπάρχουν εξαρτήματα στην αγορά για αυτή τη δουλειά, αλλά
μπορείτε να το κάνετε και με μια φουρκέτα. Βάζετε τη φουρκέτα στη
τρυπούλα όπου ήταν το κοτσάνι, την μπήγετε και την περνάτε κάτω από το
κουκούτσι και το τραβάτε. Προσοχή!!! Μην πιέζετε πολύ το κεράσι και
προσπαθήστε να σκίσετε όσο το δυνατόν λιγότερο τη σάρκα του.
2) Αφού τελειώσετε το βαρετό μέρος, βάζετε το νερό με τη ζάχαρη σε ένα ταψάκι και το τοποθετείτε πάνω στο μάτι της κουζίνας σε σιγανή φωτιά. Αφού
πάρουν μια
βράση, ρίχνετε και τα κεράσια. Είναι προτιμότερο το ταψάκι από την
κατσαρόλα γιατί έτσι τα κεράσια είναι απλωμένα και δεν είναι το ένα πάνω
στο άλλο. Από τη στιγμή που αρχίζουν να βράζουν τα αφήνετε 35-40 λεπτά.
Κατά την διάρκεια του βρασμού βγάζετε με ένα κουτάλι τον αφρό.
3)
Μόλις περάσει το σαραντάλεπτο σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε το σιρόπι να
κρυώσει. Όταν έρθει σε θερμοκρασία
δωματίου μπορείτε να δείτε αν είναι έτοιμο. Ρίξτε μια στάλα
πάνω στο νύχι σας, αν σταθεί ολόκληρη σημαίνει ότι είναι έτοιμο, αν όχι
θέλει κι άλλο βράσιμο, οπότε ξανά ανάβετε σε χαμηλή φωτιά το μάτι. Όσο
πιο σταθερή είναι η σταγόνα, τόσο λιγότερο βράσιμο χρειάζεται. Προσοχή
μην το παραβράσετε!!!!!
4) Λίγο πριν το τέλος, στην τελευταία βράση ρίχνετε και τη γλυκόζη. Η γλυκόζη μπαίνει για να διατηρείται το γλυκό
αλλά και για να γίνει πιο γυαλιστερό. Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε και 2 βανίλιες (η μαμά μου δε βάζει).
5) Αφού είναι έτοιμο το γλυκό και όσο είναι ακόμα ζεστό, το βάζετε στα
καθαρά, στεγνά βαζάκια, κλείνετε καλά και τα γυρνάτε ανάποδα. Μόλις κρυώσει μπορείτε να
το φυλάξετε για όσο καιρό θέλετε!!!!!
Συμβουλή
1: Τα κεράσια πρέπει να είναι από σκληρή ποικιλία, τα γνωστά
πετροκέρασα. Και ως γνωστών τα καλύτερα κεράσια είναι της Έδεσσας
!!!!!!!!!! (Αν δε παινέψεις το σπίτι σου....)
Συμβουλή 3: Αν μετά από καιρό ανοίξετε κάποιο βαζάκι και σας έχει ζαχαρώσει, μην το πετάξετε!!!! Ξανά βράστε το με λίγο νερό
και είναι το ίδιο νόστιμο και έτοιμο να το φάτε.
Συμβουλή 4: Συνοδεύστε το με παγωτό βανίλια!!!! Και αν είναι και σπιτικό ακόμα καλύτερα!!!!!!!!!!!!
Συμβουλή 5: Τα κοτσάνια μπορείτε να τα φυλάξετε, να τα αποξηραίνεται στον
ήλιο και να τα κάνετε τσάι. Βράστε τα με νερό, σουρώστε τα και.... στην
υγεία σας!!!!
by Gialaki
|
Είναι υπέροχο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή