Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς

Αγγίζει την τελειότητα


Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:

Φύλλα κρούστας (13)

Για το σιρόπι:
  1. 3,5 κούπες ζάχαρη
  2. 2 κούπες νερό
  3. φλούδα από 1 λεμόνι
  4. 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  5. 2 κουτ. σούπας μέλι
Για την κρέμα:
  1. 4 αυγά
  2. 3 βανιλιες
  3. 1 κούπα ψηλό σιμιγδάλι
  4. 1 1/2 κούπες ζάχαρη
  5. 3 κουτ. σούπας αγελαδινό βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  6. 700 ml γάλα
  7. 300 ml  κρέμα γάλακτος  
Επιπλέον θα χρειαστούμε 1 πακέτο αγελαδινό βούτυρο (λιωμένο)

 Εκτέλεση:

  Πρώτα βράζουμε το σιρόπι. Βάζουμε στο νερό τα υλικά και μόλις πάρει βράση το αφήνουμε στην φωτιά για 4 λεπτά. Αφού περάσει ο χρόνος το αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

  Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

  Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε καλά τα ασπράδια με 1 κούπα ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα ωραίο άσπρο μείγμα (μαρέγκα). Το βάζουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά.
  Χτυπάμε ελάχιστα με το σύρμα τους κρόκους. Με προσοχή ενώνουμε την μαρέγκα με τους κρόκους για να μην χαλάσει η μαρέγκα.
  Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά (για την κρέμα). Προσθέτουμε το μείγμα με τα αυγά. Ανακατεύουμε. Βλέπουμε την κρέμα να σφίγγει. Σε 10 λεπτά η κρέμα μας θα είναι έτοιμη. Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας.
  Βουτυρώνουμε πολύ καλά όλο το ταψί. Τοποθετούμε ένα ένα τα φύλλα βουτυρωνοντας τα το καθένα ξεχωριστά πολύ καλά. Για το κάτω μέρος θα χρειαστούμε 7 φύλλα. Τοποθετούμε την κρέμα. Από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα 6 φύλλα πολύ καλά βουτυρωμενα. Κλείνουμε τα πλαϊνά των φύλλων προς τα μέσα. Βουτυρώνουμε πολύ καλά. Χαράζουμε ελαφριά και περιχύνουμε με το βούτυρο που περίσσεψε. Ραντίζουμε τα φύλλα από πάνω με λίγο νερό.
   Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο. Στους 180 βαθμούς για μια ώρα.

  Το ζεστό γλυκό που έχει βγει από το φούρνο το περιχύνουμε με το σιρόπι που έχει κρυώσει.

Καλή σας όρεξη !!!

by Maria Moutidou





1 σχόλιο: