Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Η ώρα για τα "μαργαριτάρια" των παιδιών μας

Μ' αυτά και με 'κείνα, κουτσά στραβά, έφτασε, αισίως ελπίζω για όλους, το τέλος του Β΄ τριμήνου!!!!!!!!!!! 
Ήρθε λοιπόν η ώρα να πάνε οι γονείς να παραλάβουν τα "μαργαριτάρια" των παιδιών τους και να ενημερωθούν για την πρόοδό τους!!!!!! Είστε προετοιμασμένοι ψυχολογικά;;; Ας δούμε μερικές σκέψεις που θα 'πρεπε να κάνουν οι γονείς πριν φτάσουν έξω από την αίθουσα του "δικαστηρίου"....
1. Το σχολείο ΔΕΝ είναι δικαστήριο, ούτε φυσικά ο/η δάσκαλος/α δικαστής!!!! Ό,τι παρατήρηση (με την καλή έννοια) κάνει σχετικά με το παιδί σας είναι επειδή θέλει να βοηθήσει, τόσο εσάς όσο και το παιδί σας. Μην κρατάτε αμυντική στάση και ακούστε με προσοχή τι έχει να σας πει. Φυσικά, πρέπει να πείτε κ εσείς τη γνώμη σας.
2. Όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο σπίτι αυτό φαίνεται στη συμπεριφορά του παιδιού σας. Ο/η δάσκαλος/α θα καταλάβει τη διαφορά, δεν μπορεί όμως να ξέρει τι ακριβώς του συμβαίνει. Θα βοηθούσε πολύ αν τον/την ενημερώνατε σχετικά. Η εμπιστοσύνη στη σχέση δασκάλων-γονέων είναι βασική προϋπόθεση.
3. Σε περίπτωση που έχετε κάποιο πρόβλημα με τον/την δάσκαλο/α θα πρέπει πριν από όλους να το συζητήσετε με τον/την  ίδιο/α. Το να τον/την κατηγορείται μπροστά στα παιδιά είναι μέγα λάθος!!!!! Τα παιδιά δεν μπορούν να κρίνουν, οπότε θα υιοθετήσουν την δική σας άποψη και την δική σας στάση απέναντι στον/στην δάσκαλο/α του. Θα τον/την απαξιώσουν και αυτό σταδιακά θα οδηγήσει στην απαξίωση του σχολείου και της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Τα παιδιά πρέπει να σέβονται τους/τις δασκάλους/ες τους και να τους/τις αγαπούν. Τώρα θα μου πείτε, ο σεβασμός πρέπει να κερδίζεται!!!!! Έχετε δίκιο, αλλά στα μικρά παιδιά ο σεβασμός προς το σχολείο εμπνέεται από το σπίτι και είναι στο χέρι του/της κάθε δασκάλου/ας αν θα τον διατηρήσει..... 
4. Οι γονείς και οι δάσκαλοι όσο και αν διαφωνούν, οποιαδήποτε σχέση και αν έχουν, έχουν πάντα κάτι κοινό: θέλουν το καλό του παιδιού!!!!!! Αν έχετε αυτό κατά νου θα καταλάβετε ό,τι είναι από τους πιο βασικούς συμμάχους σας στην σωστή ανάπτυξη των παιδιών σας.
5. Μην ξεχάσετε να ρωτήσετε για τη συμπεριφορά του παιδιού σας!!!!!!! Βασικότερος σκοπός του σχολείου είναι να "δημιουργήσει" καλούς ανθρώπους, χαρούμενους, υπεύθυνους και σωστούς πολίτες!!!!! Να νοιάζονται για τον διπλανό τους, να μην τα παρατούν με την πρώτη δυσκολία, να ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και να ευαισθητοποιούνται με τα κοινωνικά προβλήματα. Γι' αυτό πριν από όλα ρωτήστε για την συμπεριφορά του!!! Πως είναι με τα άλλα παιδιά, αν γελάει, αν είναι χαρούμενο, αν συμμετέχει στα παιχνίδια, αν βοηθάει τους συμμαθητές του, πως συμπεριφέρεται στον/η δάσκαλο/α  κ.λ.π.
6. Οι βαθμοί δεν είναι το παν!!!!!!! Μην οδηγείτε τα παιδιά σας στη βαθμοθηρία!!!!! Σημασία έχει να κατανοούν αυτά που μαθαίνουν και να προσπαθούν για να γίνουν καλύτεροι οι ίδιοι και όχι για να πάρουν καλύτερους βαθμούς!!! Δεν πρέπει να ανταγωνίζονται τους/τις συμμαθητές/τριες αλλά τον ίδιο τους τον εαυτό!!! Γι' αυτό μη χρησιμοποιείτε σαν επιχειρήματα τις φράσεις <<κοίτα τη Μαρία, όλα 10, εσύ γιατί έχεις δυο 9;;;!!!!>> ή << οι άλλοι που πήραν καλύτερους βαθμούς είναι πιο έξυπνοι από 'σένα;>> και άλλες πολλές φράσεις παρόμοιου τύπου!!! Δεν πρόκειται να τους πείσετε να διαβάσουν περισσότερο!!!!!!!! Είναι προτιμότερο να έχετε ένα ισορροπημένο και χαρούμενο παιδί με δύο 9 παρά έναν άριστο μαθητή μα καταπιεσμένο παιδί!!!
Αυτά τα ολίγα..... ελπίζω να βοήθησα!!!!!

by Gialaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου