Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Αιθέρια έλαια και τα οφέλη τους



  Χρησιμοποιώντας αιθέρια έλαια - φυσικά και με σοφό τρόπο επιτυγχάνουμε την ισορροπία του σώματος και του πνεύματος. Η χρήση των αιθέριων ελαίων μέχρι και σήμερα είναι πολύ δημοφιλής λόγω της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας (με την προϋπόθεση της ορθής εφαρμογής, φυσικά).
  Σας προσκαλώ να συμμετάσχετε σε αυτήν την αρχαία τέχνη που παρέχει ένα ταξίδι στις χρήσιμες ιδιότητες κάποιων από τα πιο δημοφιλή και αρωματικά έλαια. Αυτό το άρθρο παρέχει μόνο μια περίληψη και τα στοιχεία από τα πιο γνωστά αιθέρια ελαία (σαν ένας μικρός οδηγός χρήσης). Επίσης στις μέρες μας θεωρούνται τα αιθέρια έλαια μέρος εναλλακτικής  γιατρικής.
   Όποια κι αν είναι η χρήση-ιδιότητα τους, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι και το άρωμα τους και μονό είναι ικανό να μας φέρει ευφορία και να απογειώσει τις αισθήσεις μας.

Επισκόπηση των αιθέριων ελαίων και χρήσιμες ιδιότητες τους:

Έλαιο λεμόνι όπως και άλλα έλαια εσπεριδοειδών έχει αντισηπτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Οφελεί στη θεραπεία των αναπνευστικών νόσων. Μειώνει την πίεση του αίματος, εξισορροπεί τα συναισθήματα, βοηθά στην εξάλειψη του άγχους και της κατάθλιψης, ανακουφίζει από τους πονοκεφάλους. Έχει χρησιμοποιηθεί για τη λεύκανση του δέρματος. Ανοίγει το χρώμα των μαλλιών. και τα νύχια, μαλακώνει τις τραχιές ζώνες και επουλώνει τις ρωγμές στο δέρμα.
Αιθέριο έλαιο πορτοκάλι αυξάνει την αντίσταση του σώματος απέναντι στις λοιμώξεις, ανακουφίζει από ευερεθιστότητα, άγχος, κατάθλιψη, βοηθάει στην καταπολέμηση αϋπνίας , ενισχύει τη λίμπιντο, αποτοξινώνει τον οργανισμό και προάγει την απώλεια βάρους. Ιδανικό για τη γήρανση και για το προβληματικό δέρμα, βοηθά στην στοματική φροντίδα.
Αιθέριο έλαιο μανταρίνι χρησιμοποιείται για τη βελτίωση του πεπτικού συστήματος (στομάχι και το συκώτι) τονώνει, καταπραΰνει τα έντερα, συμπεριλαμβανομένων και των βρεφών. Προωθεί την κατανομή του λίπους και την απώλεια βάρους. Προλαμβάνει την δημιουργία κυτταρίτιδας, εξαλείφει ραγάδες και ουλές. Το μανταρίνι ανακουφίζει από την ένταση και το άγχος, προσφέρει χαρά και έμπνευση!
Αιθέριο έλαιο μέντας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντισπασμωδικό - βοηθά σε ναυτία, ζάλη. Ομαλοποιεί τον καρδιακό μυ, αφαιρεί την υπερένταση και τη νευρικότητα, βελτιώνει την εγκεφαλική αιματική ροή. Θα είναι χρήσιμο στην θεραπεία του εκζέματος, της ακμής, της φλεγμονής του δέρματος και των ούλων.

Αιθέριο έλαιο κέδρου προωθεί την αποβολή από τον οργανισμό των τοξινών. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία του έλκους, αρθρίτιδας, στους ρευματισμούς. Στις ανοιχτές πληγές και εγκαύματα - έχει αντισηπτικές ιδιότητες και αναλγητική δράση. Η χρήση του φέρνει στο δέρμα αναζωογονητική δράση, αποτρέπει την απώλεια μαλλιών και την εμφάνιση πιτυρίδας.


Λάδι από σανταλόξυλο εφαρμόζεται για την αϋπνία. Έχει την ιδιότητα να εναρμονίσει τη διάθεση. Αφαιρεί τις τοξίνες από το σώμα. Ισχυρό αφροδισιακό. Εφαρμόζεται τοπικά για να ανακουφίσει την ακμή, κνησμό.
 




Δεντρολίβανο δικαίως αποκαλείται η "καρδιά" - μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ομαλοποίηση χαμηλή αρτηριακή πίεση του αίματος, του αίματος της λέμφου, τη βελτίωση της ροής του αίματος στον καρδιακό μυ. Αυτό το έλαιο χρησιμοποιείται ως αντισπασμωδικό, αντιμικροβιακό και αναλγητικό. Αποτελεσματικό σε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, ημικρανίες, αϋπνία. Εξαλείφει κηλίδες, επιταχύνει την αναγέννηση του δέρματος, διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Αιθέριο έλαιο γιασεμί διεγείρει την διαίσθηση και τις δημιουργικές ιδέες. Χρησιμοποιείται με σκοπό τη χαλάρωση, να ανακουφίσει την κούραση, την ένταση των μυών, το στρες. Το υπέροχο άρωμα του εντείνει τον αισθησιασμό και κινητοποιεί τις εφεδρικές δυνάμεις του σώματος. Το έλαιο αναζωογονεί, έχει ευεργετική επίδραση στο δέρμα, χρησιμοποιείται για το έκζεμα και δερματίτιδα.
Νερολί (από τα άνθη της νεραντζιάς) είναι σε θέση να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από την κατάθλιψη και το άγχος. Ηρεμεί και δίνει αυτοπεποίθηση. Υποστηρίζει την ψυχική δύναμη στους ανθρώπους. Ένα ισχυρό αφροδισιακό. Εφαρμόζεται τοπικά για να αναζωογονήσει το δέρμα, αφαιρεί τις ρυτίδες, μειωνει την κυτταρίτιδα, ραγάδες, έκζεμα, δερματίτιδα. Εξαφανίζει τις νευρώσεις, αρρυθμία, αϋπνία, κατάθλιψη, ορμονικές διαταραχές. Μειώνει την πιθανότητα του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Λεβάντα έχει αντιβακτηριακή, αντιμυκητιακή και αντιπαρασιτική δράση. Ηρεμεί το νευρικό σύστημα, είναι ένα καλό αντικαταθλιπτικό. Ευεργετική επίδραση στο δέρμα και τα μαλλιά, χρήσιμη για την πιτυρίδα, για τα εύθραυστα με υπερβολική απώλεια μαλλιά. Εξαλείφει τους ερεθισμούς και φλεγμονές, επιταχύνει την αναγέννηση των κυττάρων.



Ylang-ylang μειώνει την αρτηριακή πίεση, την ένταση των συναισθημάτων και τον μυϊκό πόνο, αξιόπιστο αντισπασμωτικό. Εξαλείφει το θυμό, το άγχος και το φόβο. Βοηθάει στην ισχυρή ερωτική διάθεση, εφαρμόζεται για την ενίσχυση της ενέργειας. Άρωμα για το Χαρέμι! Δίνει στο δέρμα ελαστικότητα, βελούδινη και τρυφερή αίσθηση. Προσφέρει οφελος στα αδύναμα μαλλιά και τα νύχια. Διασφαλίζει και διατηρεί το μαύρισμα.

Jojoba το έλαιο αυτό δεν έχει κανέναν ίσο μεταξύ των άλλων στην φροντίδα του δέρματος! Ισχύει για όλους τους τύπους, αλλά ιδιαίτερα αισθητή η αποτελεσματικότητά του σε στεγνό δέρμα. Ενυδατώνει και προσθέτει απαλότητα, έχει καλή αντι-φλεγμονώδη ιδιότητα. Θα είναι χρήσιμο για να απαλλαγούμε από ρωγμές, έκζεμα, ψωρίαση, ακμή, κονδυλώματα και την πιτυρίαση.


Αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο χρησιμοποιείται για να ανανεωθείτε και για να αναζωογονηθεί το δέρμα σας. Αυξάνει την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά του, μειώνει τις ρυτίδες, εξαλείφει τη φλεγμονή και τους ερεθισμούς. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην απολέπιση, μειώνει τα σημάδια, θεραπεύει. Ομαλοποιεί τον ιδρώτα και τους ενδοκρινείς αδένες, και αποκαθιστά την ορμονική υγεία. 


Καλή σας απόλαυση!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου